< Je geeft mensen gevoel van zelfstandigheid

Een echte twee-eenheid


Ze zijn maar liefst 64 jaar getrouwd: Jan en Gerrie Potkamp uit Eerbeek. En de liefde voor elkaar straalt van het echtpaar af. “We hebben elkaar ontmoet op de kermis in Oeken”, vertelt Gerrie. “Ik had er geen geld voor, maar ik ging samen met mijn vriendin kijken langs de weg. En aan de overkant keken twee jongens. ‘Wat heeft hij een mooi tweedelig pak’ zei ik tegen mijn vriendin. En Jan had tegen zijn vriend gezegd: ‘Wat heeft zij een mooie fiets!” Het was het prille begin van een mooi en sterk huwelijk waar drie kinderen uit voort kwamen.

Diagnose dementie

“Zij hadden het als eerste in de gaten”, blikt Gerrie terug. “Zo’n drie jaar geleden. Jan wilde dwangmatig de dingen precies recht leggen. En hij vroeg zoveel. Steeds dezelfde vragen. Toen we ook in zijn gedrag verandering zagen, zijn we voor onderzoek naar het ziekenhuis gegaan. Daar kwam de diagnose dementie uit.” “Eerder regelde ik alles zelf”, vertelt Jan die inmiddels 85 jaar oud is. “Ik was heel punctioneel. Dat gaat nu niet meer en dat is heel moeilijk."

Van prijzen tot pensioen

Jan werkte vroeger in de golfkartonfabriek. Hij ontwierp nieuwe verpakkingen: prototypes. "Wat je in je hoofd hebt zitten, moet op papier komen. Ik ging net zo lang door tot het helemaal goed was. En als de klant ook tevreden was dan werd het een order. Daar moest natuurlijk geen foutje meer in zitten want er rolden dan grote aantallen van de band af. Het was leuk werk. En we hebben verschillende prijzen gewonnen bij de verpakkingenbeurs in de RAI in Amsterdam. Dan mocht ik met de directeur mee, in zijn auto. Het was dan net alsof ik in een vliegtuig zat. Geweldig! Ik heb er 46 jaar met veel plezier gewerkt.” Daarna heeft het echtpaar Potkamp volop genoten van het pensioen en van verre reizen maken. Met de nodige reis- en levenslust en boordevol humor.

Enorme liefde

Het stel leefde al die jaren in goede gezondheid. Al heeft mevrouw al lange tijd rugklachten. “Daarom rijd ik in een scootmobiel en gaat Jan op de fiets. We vinden het heerlijk om samen tochtjes te maken, we zijn dan echt een twee-eenheid.” Dat straalt het echtpaar sowieso uit en Jan beaamt dat: “We hebben nooit trammelant gehad en voelen een enorme liefde voor elkaar. Nu zelfs meer dan ooit, want we hebben elkaar meer dan ooit nodig.” Gerrie voelt dat ook. “Ik kan mij niet indenken dat ik Jan niet meer bij mij zou hebben.” Jan houdt een enorme levenslust: “Ik wil niet achteruit gaan, ik wil vooruit gaan, dat heb ik mijn hele leven willen doen. Maar ik ben bang dat het verder achteruit gaat.” 

Geheugensteunpunt

Het geheugensteunpunt helpt Jan en Gerrie bij de pijnlijke veranderingen die de dementie met zich meebrengt. Coördinator Heidi Nusselder: “Mevrouw Potkamp wil haar man als volwaardig maatje blijven zien, maar dat gaat niet meer helemaal.” Gerrie beseft dat ook: “Ik neem nu de beslissingen die hij altijd deed. En onze dochter Hetty doet inmiddels de bankzaken. De kinderen hebben er een extra taak bij. Dat vind ik wel eens vervelend.” 

Handen vrij

Het echtpaar is naast de hulp van de kinderen blij met de hulp van het steunpunt dat sinds november 2015 bestaat. “We zijn er vanaf het eerste moment naartoe gegaan. Elke donderdag komen we twee uurtjes en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Het is een onderbreking van de week. Daarnaast komt Joanna (casemanager) elke zes weken bij ons thuis. En op dinsdag gaat Jan naar de dagbesteding. Dat vinden we beiden best moeilijk, omdat hij dan alleen gaat. Maar het is wel goed. Ik heb dan even de handen vrij en Jan komt altijd ontspannen thuis.” 

Heidi vult aan: “Het is fijn dat je ziet dat je niet de enige bent die met geheugenproblemen te maken krijgt. Daarom is het ook goed voor mantelzorgers om voorlichtingsdagen te bezoeken en om er op donderdagochtend bij te zijn. We doen bijvoorbeeld veel quizzen, om het geheugen te blijven prikkelen. Het is prachtig om te zien hoeveel verrassende en leuke antwoorden de heer Potkamp dan geeft en hoe apetrots mevrouw dan zit te glunderen.”


Scroll naar boven