< Fluitend naar het werk

Fietsen in vrijheid

Soraya en Karin werken tegenwoordig allebei bij Plein5 als vrijwilliger. Soraya werkt er achter de bar en Karin doet verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Daar kiest ze heel bewust voor: “Ik weet zelf hoe fijn het is om met hulp of steun van iemand anders weer verder te komen, in je eigen kracht te staan.”


Soraya had al lang geleden, in het asielzoekerscentrum in Groningen, een poging gewaagd om te fietsen. Maar toen ze viel en haar arm brak, zat de angst er goed in. “Hier in Brummen ging ik vrijwilligerswerk doen om andere mensen te leren kennen en de taal beter te begrijpen. En ik gaf aan dat ik graag zou willen leren fietsen.” Karin reageerde op een advertentie in de krant om als vrijwilliger fietsles te geven. Zo leerden beide vrouwen elkaar kennen.

Karin ging met engelengeduld aan de slag. “We trokken hesjes aan om goed op te vallen en ook om duidelijk te maken dat Soraya het aan het leren was. En ik nam pionnen mee en stoepkrijt om bijvoorbeeld bochten te tekenen en aan te geven waar je stopt om te kijken of de weg vrij is.”

Twee keer per week een uur fietsles, compleet met theorielessen van Veilig Verkeer Nederland. Daarmee overwon Soraya haar angst. “Geweldig vond ik het om iemand zo te zien opbloeien”, blikt Karin terug. “We fietsen naar alle belangrijke plekken in Brummen, zoals de bieb en de supermarkt. Zo leerde ze de route goed. En we hebben heel wat afgelachen, want we begonnen met een hele kleine fiets. In de buurt stond Soraya al snel bekend als de grote mevrouw met de kleine fiets.”

De Afghaanse was heel gemotiveerd om te leren fietsen. “dat gaf mij een stukje extra vrijheid. Dan kon ik zelf boodschappen doen en mijn man ontlasten, want die fietste altijd naar de winkel. De echte vrijheid voelde de Afghaanse toen ze 14 jaar geleden met haar man en vijf kinderen in Nederland kwam. “We leefden in angst, maar hier is vrijheid en respect voor elkaar. De kansen die ik krijg, pak ik ook. Daarom ben ik nu vrijwilliger. Ik doe graag iets in de maatschappij, iets terug voor anderen.”


Scroll naar boven