< Een onvergetelijke vakantie

Haar plekje gevonden


Op haar derde werkdag voelt Manon zich al helemaal thuis bij Pannenkoekbakkerij Reuvers-hoeve. Dolgelukkig was ze toen eigenaar Martijn haar uitnodigde voor een sollicitatiegesprek.  Want vanwege verstandelijke en lichamelijke beperkingen is het voor Manon net iets lastiger om aan een baan te komen. Vol enthousiasme ging ze de uitdaging aan. 

Manon werd geboren met het cat-eyesyndroom, een aangeboren genetische aandoening. Daardoor functioneren haar longen, nieren en slokdarm minder goed en heeft ze een ontwikkelingsstoornis. Als baby werd ze in Zwitserland behandeld. Tot haar zevende kon ze niet zelf eten. Gelukkig kan Manon zich hiervan weinig herinneren. De vrolijke en enthousiaste 20-jarige meid staat volop in het leven en heeft een enorme drive ontwikkeld. Sinds kort werkt ze twee dagen per week bij de pannenkoekbakkerij.

Op een bijeenkomst van Brummen Scoort raakte Martijn aan de praat met de vader van Manon. Amper een paar dagen later stond ze in de keuken champignons en appels te snijden. Martijn: “We zijn ontzettend blij met Manon. Ze is enorm gemotiveerd, echt een harde werker. Net zoals voor andere collega’s nemen we de tijd om haar alle kneepjes van het horecavak te leren.”

Manon heeft het enorm naar haar zin bij de pannenkoekbakkerij. “Ik heb echt mijn plek hier gevonden en word voor vol aangezien.  Niet als het meisje met de lichamelijke beperking. Ik word gewoon net als iedereen behandeld.”

En dat is niet zo vanzelfsprekend als het klinkt. Manon: “Soms kijken mensen me raar aan of observeren me, zoals op vakantie in Frankrijk. Ik werd toen achtervolgd door twee jongens. Ik houd niet van die geheimzinnigheid. Ik heb liever dat mensen me vragen wat ik heb. Hier bij de pannenkoekbakkerij doen ze dat. Dat vind ik fijn.”

Manon zou het liefst vijf dagen per week bij Pannenkoekbakkerij Reuvershoeve aan de slag gaan. “Horeca is echt helemaal haar ding en het gaat ook echt hartstikke goed,” vertelt Martijn trots. “Ja, ik zou hier wel vijf dagen per week willen werken. Gewoon lekker bezig zijn, gek doen met de collega’s en onder de mensen zijn.”


Scroll naar boven