< Haar plekje gevonden

Rust en stabiliteit


Joop heeft een moeilijke periode achter de rug. Een auto-ongeluk veranderde zijn leven in een oogwenk. Dankzij Rick, hulpverlener bij Jeugdbescherming Gelderland, gaat het een stuk beter met hem. Hij probeert weer volop van het leven te genieten, samen met zijn twee kinderen.

Joop raakte op achttienjarige leeftijd zwaargewond bij een auto-ongeluk. Hij werd met 80 km per uur aangereden en lag zes weken in coma. Hij herstelde, maakte zijn opleiding af, trouwde en kreeg twee prachtige kinderen. Toch raakte Joop in een negatieve spiraal. De druk op zijn werk en spanningen thuis liepen op. Op een gegeven moment kon Joop er niet meer tegen en probeerde hij een punt achter zijn leven te zetten.  Joop: “Mijn zelfmoordpoging was een schreeuw om hulp en aandacht. Ik had iemand nodig die me met beide benen op de grond zou zetten.”

Op een dag stond Rick bij Joop op de stoep. “Ik deed de deur open, wetende dat er een hulpverlener op de stoep zou staan en zag tot mijn grote verbazing een bekend gezicht: Rick! Hij is een oud-klasgenootje van me. We hebben samen op dezelfde middelbare school gezeten in Zutphen,” vertelt Joop enthousiast. Rick vult lachend aan: “Ik herkende Joop bijna niet. Hij is van perfectionistisch, rustig en teruggetrokken in een echte rocker veranderd.”

Het was een bijzonder moment voor beiden. Rick: “Ik besefte me hoeveel impact een gebeurtenis op iemands leven kan hebben. Pas sinds kort, dus zo’n twintig jaar na het ongeluk, weten we dat Joop er een hersenafwijking aan heeft overgehouden. Daardoor heeft Joop veel rust en stabiliteit in zijn leven nodig. Hier proberen we samen vorm aan te geven.”

Het nieuwe jeugdstelsel gaat uit van één totaalaanpak: één gezin, één plan, één regisseur. Rick: “Als hulpverlener kom je letterlijk een gezin binnen vallen. Je probeert duidelijk te maken dat dingen anders moeten en tegelijkertijd de integriteit van het gezin te waarborgen. Wat is daarvoor nodig? Hoe kun je ervoor zorgen dat je dit gezin een zelfstandige toekomst kunt geven? Een plan waarin alles beschreven staat wat met Joop te maken heeft, is daarbij ontzettend belangrijk. Het zorgt voor helderheid, structuur en houvast.”

Joop: “We hebben samen het plan opgesteld. Daarbij hebben we de kinderen en mijn ouders betrokken. Rick hing een aantal vellen op in de woonkamer en vroeg aan de kids daarop te schrijven wat ze goed en slecht vonden gaan en wat er zou moeten gebeuren om dat beter te maken. Mijn ouders en ik werden ondertussen steeds stiller. Vol bewondering keken we toe. Ze gaven precies de goede dingen aan. Het was een vinger op de zere plek. Ze hebben me echt wakker geschud.”

Het gaat nu veel beter met Joop. “Ik ben een eigenwijs stuk vreten en wil het liefst altijd alles zelf oplossen. Ik vind het moeilijk om hulp te accepteren. Sinds de gesprekken met Rick heb ik het gevoel dat ik mijn leven veel meer op orde heb. Rick en mijn kids hebben echt mijn ogen geopend. We zijn er nog niet, maar we maken grote sprongen vooruit. En als het goed gaat met mij, gaat het ook goed met mijn kinderen. En dat is het allerbelangrijkste!” 


Scroll naar boven